Dermatologie in de volle breedte

VUmc en AMC zijn deze zomer samengegaan en heten nu Amsterdam UMC. Dat heeft gevolgen voor een aantal afdelingen. Bijvoorbeeld voor dermatologie. De twee afdelingen van AMC en VUmc gaan samen verder op locatie AMC, aan de Meibergdreef. Omdat de twee afdelingen elk net een andere accent hadden, zijn ze samen de breedste afdeling dermatologie in Nederland, vindt professor Rick Hoekzema.

Rick Hoekzema is niet alleen hoofd van de afdeling dermatologie, maar ook medisch directeur van Huid Medisch Centrum. Daarom steekt hij regelmatig de straat even over. Want de dermatologische zorg van Amsterdam UMC wordt straks op twee plaatsen verleend: aan weerszijden van de Meibergdreef. Aan de ene kant staat het gloednieuwe gebouw van Huid Medisch Centrum, aan de overkant ligt het AMC, met de afdeling dermatologie van Amsterdam UMC.

De twee locaties hebben hun taken duidelijk verdeeld. In Huid Medisch Centrum werken de dermatologen en huidtherapeuten van AMC, VUmc en Centrum Oosterwal samen sinds begin 2018. Hier kunnen patiënten terecht voor de basiszorg, de meer ‘eenvoudige’ dermatologische zorg. Iedereen die via de huisarts wordt verwezen gaat in principe naar Huid Medisch Centrum.

“Het is basiszorg met academische expertise”, benadrukt medisch directeur Hoekzema. “Hier vinden de meeste behandelingen plaats en er worden bovendien jonge dermatologen opgeleid.” Vijf dagdelen per week is hij in Huid Medisch Centrum te vinden. Daarnaast zijn er andere academische specialisten van Amsterdam UMC werkzaam, die aan beide zijden van de Meibergdreef patiënten zien.

“Het is basiszorg met
academische expertise”

Waarschijnlijk vanwege de bijzonder combinatie – zowel basiszorg als academische expertise – bezoeken veel patiënten Huid Medisch Centrum voor een second opinion. “Patiënten komen hier voor de dermatologie in de volle breedte: moedervlekken, overmatig transpireren, peelings, spataderzorg, allemaal onder één dak.”

Zo’n vijf tot tien patiënten per week worden doorgestuurd naar de afdeling dermatologie aan de overkant voor superspecialistische zorg, legt Hoekzema uit. Daar zit bijvoorbeeld het SNIP – het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen, voor patiënten met ingewikkelde pigmentproblemen. Eind januari verhuist de polikliniek voor Dermatoallergologie & Arbeidsdermatologie van locatie VUmc, gespecialiseerd in huidziekten die iets te maken hebben met werk en werkomstandigheden, naar de afdeling op locatie AMC. “Qua expertise worden we de breedste afdeling dermatologie in Nederland.”