Kind aan huis

Tieme (10) is kind aan huis bij locatie VUmc. Als chronische patiënt met nierproblemen komt hij minstens vijf keer per jaar naar het ziekenhuis voor controles, meestal op de afdeling kindernefrologie. Gaat ‘zijn’ afdeling verhuizen na de fusie?

Als Tieme vandaag met zijn moeder Marianne op bezoek is bij kinderarts-nefroloog Ans van Wijk somt hij moeiteloos op wie hij allemaal kent in het ziekenhuis: de diëtiste, en Natascha, die een drankje komt brengen. De dokter van de katheters, de ‘groeidokter’, de maagdarmdokter, en natuurlijk Claire, die het infuus meestal inbrengt.

De kinderafdelingen van beide locaties zijn samengegaan tot het Vrouw Kind Centrum (VKC). Door samen te gaan in het VKC kunnen patiënten met de meest ingewikkelde problematiek beter geholpen worden. De dokters die op één locatie gaan werken, zien meer van deze ingewikkelde patiënten. En het VKC kan op deze manier hoog-complexe zorg leveren voor patiënten met hoog-complexe aandoeningen en specifieke problemen

Nierziekten bij kinderen zijn zeldzame aandoeningen. Er zijn twintig specialisten in Nederland, waarvan vijf kindernefrologen in Amsterdam UMC werken. Dus Thieme is patiënt bij een van de grootste kindernefrologische centra van Nederland, bij het Amsterdam UMC. Dat is sinds deze zomer de nieuwe naam van VUmc en AMC samen.

Voor Tieme heeft het samengaan op dit moment nog geen grote gevolgen. Maar binnen het VKC gaan wel dingen veranderen. Tussen nu en 2022 zullen verschillende afdelingen gaan verhuizen. Sommige naar locatie AMC, andere naar locatie VUmc. Beide locaties houden een kliniek waar kinderen kunnen worden opgenomen. In locatie AMC worden met name de patiënten opgenomen die wat ernstiger ziek zijn, en mogelijk naar de intensive care moeten. Want de Intensive Care Kinderen is naar locatie AMC gegaan.

“We willen natuurlijk het goede behouden. Daar zullen we ons uiterste beste voor doen.”

De kindernefrologen doen hun diensten nu al op beide locaties, vertelt Ans van Wijk, hoofd van de afdeling kindernefrologie. Of ze straks Tieme alleen op locatie AMC zal zien, is nu nog niet duidelijk, vertelt ze ook eerlijk. “We staan met de kindernefrologie nog aan het begin”, zegt Ans. “We werken op twee locaties, maar wat waar precies komt van de poliklinische kindernefrologie is nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Maar we willen natuurlijk het goede behouden. Daar zullen we ons uiterste beste voor doen.”

Marianne, moeder van Tieme, kan door de regelmatige controlebezoeken de weg naar locatie VUmc dromen. Net zoals Thieme iedereen hier op de afdeling kent, voelt zij zich hier ook thuis. “Het makkelijkst voor ons als patiënt is als we maar op één plek hoeven te zijn, waar ale afspraken op één dag geregeld kunnen worden”, zegt ze. Maar ze voegt er ook aan toe: “Het maakt ons niet zoveel uit of dat nu hier of daar is, als de zorg maar goed is.”